TOSCANIA

Restauracja - Pizzeria

Ruda Śląska

Nasze Menu - Restauracja - Pizzeria TOSCANIA

ZAPRASZAMY NA OBIADY DOMOWE

ZESTAW I ZESTAW II ZESTAW III
  • ZUPA POMIDOROWA PODAWANA Z MAKARONEM
  • PYZY Z MIĘSEM
  • W CENIE 18 ZŁ
  • ZUPA FASOLOWA UDKO Z KURCZAKA PODAWANE Z ZIEMNIAKAMI PUREE I SURÓWKĄ
  • W CENIE 18 ZŁ
  • ROSÓŁ Z MAKARONEM KOTLET SCHABOWY PODAWANY Z ZIEMNIAKAMI PUREE I KAPUSTĄ KISZONĄ
  • W CENIE 18 ZŁ
  1. DELIKATNE ZAKĄSKI
  2. KOLOROWE SAŁATKI
  3. ZUPY I KREMY
  4. TOSCAŃSKI SPECJAŁ DLA DWOJGA
  5. TOSCAŃSKIE DANIE GŁÓWNE
  6. TOSCAŃSKI ŚWIAT RYB
  7. SMAK WŁOSKIEJ KUCHNI
  8. MAKARONOWY RAJ
  9. ŚWIAT TOSCAŃSKIEJ PIZZY
DELIKATNE ZAKĄSKI
Soczyste SZPARAGI zapiekane w sosie ziołowym podawane z pomidorkami koktajlowymi pod serową kołderką
18,00
Delikatne KREWETKI otulone pikantnym kokosowym sosem w kompozycji świeżych warzyw
18,00
Zapiekany CAMEMBERT pod kołderką ze świeżych aromatycznych pomidorów podawany na liściu sałaty z kapką żurawiny
15,00
Soczysty TATAR Z POLĘDWICY podany na zielonym liściu sałaty, otulony żółtkiem, cebulką i ogórkiem
17,00
Delikatne VOL-AU-VENT z ciasta francuskiego nadziewane kurczakiem i grzybami w sosie śmietankowym na białym winie
17,00
Zapiekane ZŁOTE KALAMARY podawane na zielonym ogrodzie sałat z kolorowym urozmaiceniem
16,00

do góry do góry

KOLOROWE SAŁATKI
Sałatka z wędzonym ŁOSOSIEM otulona pomidorem i owocem pomarańczy, skropiona vinegrettem, podawana ze świeżą ziołową bagietką
16,00
Włoska sałatka z MOZZARELLĄ podawana z szynką, rukolą, pomidorami, bazylią, ziołową bagietką, w aspekcie lekkiego sosu balsamicznego
16,00
Sałatka MEKSYKAŃSKA na bazie makaronu, filetu z kurczaka, fasolki szparagowej, kukurydzy, otulona sosem sałatkowym meksykańskim, podawana z bekonowymi grzankami
16,00
16,00
Sałatka GRECKA – ser feta, pomidory, kukurydza, cebula, ogórek zielony, kolorowe papryczki i oliwki z sosem z greckiej oliwy i oregano
16,00
Delikatna Sałatka NICEJSKA – tuńczyk, kukurydza, jajko, rzodkiewka, zielona sałata z dodatkiem sosu jogurtowego podawana z świeżą ziołową bagietką 
15,00
Aromatyczna sałatka z PALUSZKAMI KRABOWYMI otulona kolorowymi rozmaitościami
16,00

do góry do góry

ZUPY I KREMY
Leśny Krem BOROWIKOWY z szynką i aromatem białego wina
10,00
Francuska ZUPA – KREM CEBULOWA z serową grzanką
 
9,00
 
9,00
Toskański ŻUREK podawany z pieczywem
 
9,00
Lekko pikantna ZUPA GULASZOWA w chlebku cebulowym
10,00
Delikatny BARSZCZ z chrupiącym krokietem
 
9,00
Delikatny BARSZCZ otulony mięsnymi uszkami     
 
9,00
Zielony KREM Z BROKUŁÓW polecany dla klientów o delikatnym podniebieniu
 
9,00
Aromatyczny KREM CZOSNKOWY podawany z grzankami serowymi
 
9,00
Aromatyczny ROSÓŁ z makaronem z wkładką mięsno-warzywną     
(tylko w niedzielę i święta)
 
6,00

do góry do góry

TOSCAŃSKI SPECJAŁ DLA DWOJGA
Aromatyczna DESKA DLA DWOJGA
grillowany schab,karkówka, filet z kurczaka, mała goloneczka, podawane z ziemniaczanymi wariacjami, kapustami i tzatzykami
62,00

do góry do góry

TOSCAŃSKIE DANIE GŁÓWNE
ESKALOPKI CIELĘCE otulone pieczarkami w sosie słodko-kwaśnym, podawane z zapiekanymi ziemniaczkami i bukietem gotowanych warzyw
29,00
Wykwintna CIELĘCINA Z KURKAMI podawana w ciepłym           
chlebku cebulowym 
27,00
WACHLARZ KRÓLEWSKI
(3 rodzaje mięs: polędwica, schab, filet z kurczaka), przeplatany złocistymi jabłkami, podawany z krokiecikami ziemniaczanymi lub zapiekanymi w kompozycji świeżej surówki
35,00
STEK Z POLEDWICY z pikantną nutką kolorowego pieprzu, otulony zapiekanymi ziemniaczkami, z sosem tzatzykowatym, na bukiecie gotowanych warzyw
35,00
 
Delikatne POLĘDWICZKI WIEPRZOWE otulone sosem Cafe de Paris podawane ze złotymi dufinkami ziemniaczanymi w kompozycji gotowanych warzyw
28,00
BOEUF STROGONOW polędwicy wołowej podawany z ciepłą bułeczką
26,00
Smażone na grillu POLĘDWICZKI WIEPRZOWE podawane z kapką ryżu, żółtą fasolką szparagową, skropione sosem tysiąca wysp
28,00
Toskańska ROLADA w aspekcie białych kluseczek, kapusty czerwonej i białej zasmażanej
27,00
Lekko pikantny PLACEK ROZMAITOŚCI – mięso wołowe, pieczarki, papryka, cebula, marchewka, pietruszka, placek toskański
19,00
TOSKAŃSKA KAPSA nadziewana farszem grzybowo – serowym na sosie Chianti i Marshalla, bukiecie warzyw i złotych frytkach
27,00
SCHAB Z GRILLA otulony szynką, oblany sosem z zielonego pieprzu, podawany z pachnącym koperkiem, ziemniaczkami i surówką z białej kapusty
26,00
ZASMAŻANY SCHAB pod kołderką z camembert, otulony frytkami i zestawem świeżych surówek
27,00
Grillowana WIEPRZOWINA PO GRECKU otulona złotymi frytkami na dresingu tzatzykowym
25,00
Złoty RUMSZTYK otulony pieczarkami i cebulką podawany z zielonym ryżem i kolorowym szpinakiem
26,00
PIECZONA W PIECU KARKÓWKA podawana z białymi kluskami, kapusta białą zasmażaną i czerwoną
27,00
Delikatna GOLONKA PEKLOWANA lub GOLONKA PO BAWARSKU podawane z dowolnie wybranymi dodatkamiw aspekcie sosu chrzanowo – musztardowego
 
7,00
Aromatyczne UDKO Z KACZKI w sosie pomarańczowym, podawane z kluseczkami francuskimi oraz czerwona kapustą duszoną w winie z rodzynkami
32,00
PIERŚ Z KURCZAKA A LA CHASSEUR – lekko zgrillowana, podawana w sosie winnym z szalotkami, estragonem, grzybami, zapiekanym ryżem i kolorową sałatką wiosenną
26,00
27,00
 
FILET Z KURCZAKA faszerowany puszystym musem z borowików serwowany na chruście ziemniaczanym, warzywach z wody i ciemnym sosie z dodatkiem wiśni
28,00
De”VOLAILLE” – filet z kurczaka z gorącym masełkiem w kompozycji złotych frytek, warzywnych rozmaitości w sosie własnym
26,00
MEDIALIONY DROBIOWE W PŁATKACH MIGDAŁOWYCH podawane z krokiecikami cebulowymi z młodą marchewkązasmażaną na masełku
26,00
FILET Z KURCZAKA W SOSIE MAŚLANO-CYTRYNOWYM podawany z ziemniaczanym puree i świeżym ogrodem sałat
26,00
 
Dietetyczny Przysmak Toskańczyka – faszerowane gotowanymi warzywami ROLADKI Z KURCZAKA podawane z białym ryżem i kolorową siekaną surówką
27,00

do góry do góry

TOSCAŃSKI ŚWIAT RYB
SOLA TROPIKALNA panierowana w płatkach migdałów z delikatną nutką rozmarynu podawana z ryżem i warzywnymi wariacjami
24,00
Chrupiący PSTRĄG faszerowany warzywami polany sosem                 
cytrynowym z grzankami
 
7,00
Panierowany w sezamie DORSZ otulony warzywami z wody, podawany ze złotymi krokiecikami ziemniaczanymi
24,00
Lekka PANGA zapiekana z mozzarellą i pomidorami, podawana z zapiekanymi ziemniaczkami
23,00
 
Zdjęte z grilla DZWONKI Z ŁOSOSIA podawane z puree ziemniaczanym, bukietem gotowanych warzyw, w aspekcie sosu cytrynowego
27,00

do góry do góry

SMAK WŁOSKIEJ KUCHNI
BROKUŁY ZAPIEKANE Z SOSEM BESZAMELOWYM w kompozycji orzechów włoskich, pieczarek i parmezanu
13,00
WARZYWA GOTOWANE NA PARZE podawane z sosem     serowym
11,00
GOTOWANE NA PARZE BROKUŁY w sosie       śmietankowo – pomidorowym otulone siekanymi orzechami włoskimi, parmezanem i bazylią
12,00
SZPINAK NA GĘSTO  w aspekcie sera feta i siekanych pomidorów otulony sosem śmietanowym
11,00
FASOLKA SZPARAGOWA W SOSIE POMIDOROWO BEKONOWYM w aspekcie ziół prowansalskich
12,00

do góry do góry

MAKARONOWY RAJ
LASAGNE alla BOLOGNESE – lasagne z sosem mięsnym bolognese, na nutce aromatycznego sosu beszamelowego
17,00
Pierożki TORTELLINI DI CARNE w sosie pomidorowo śmietankowym z papryką, pieczarkami i pomidorem, w aspekcie parmezanu
17,00
Pierożki TORTELLINI IN SALSA DI FORMAGGIO w sosie serowym, otulone szynką, papryką i groszkiem, w aspekcie parmezanu
17,00
Spaghetti ALLA CARBONARA – makaron z bekonem, jajkiem, kremem śmietankowym i świeżym parmezanem, posypany kruszonym czarnym pieprzem
16,00
Spaghetti TOSCANIA – makaron, boczek, cebula, sos pomidorowy, czosnek, ser
16,00
Spaghetti BOLOGNESE – makaron z mięsnym sosem na bazie tradycyjnej włoskiej receptury
16,00
Spaghetti FRUTTI DI MARE – makaron z owocami morza w sosie pomidorowym, aromatyzowany czosnkiem i pietruszką
20,00
TAGLIATELLE ALLA CARBONARA - makaronowe wstążki w delikatnym sosie śmietankowym z boczkiem, pomidorami, jajkiem, suszoną bazylią i parmezanem
18,00
FUSILLI CON SPINACI – makaronowe świderki w sosie szpinakowym, z szynką, czosnkiem i odrobiną białego wina
16,00
PENE AL. FORNO – makaronowe rurki w sosie bolońskim zapiekane serem
 
16,00
Delikatne PENNE podawane z kawałkiem kurczaka, kurkami, pomidorami otulone sosem śmietankowym o lekkim winnym posmaku
19,00
DOMOWY ZAPIEKANIEC pod serową kołderką nadziewany podsmażany szynką, kiełbasą, pieczarkami i cebulką, pod kołderką z selera
15,00
RISOTTO AL. POLLO – ryż zapiekany w sosie pomidorowo śmietankowym z kawałkami kurczaka, papryką, pieczarkami, cebulką, zielonym groszkiem
17,00
RISOTTO DEL PESCA – ryż zapiekany w oliwie z oliwek podawany z owocami morza, dekorowany krewetkami, doprawiony egzotycznymi przyprawami
23,00

do góry do góry

ŚWIAT TOSCAŃSKIEJ PIZZY
ŚREDNIA
DUŻA
PIZZA MARGARITA                                              
(sos pomidorowy, cebula, ser, oregano)
12,00
16,00
PIZZA Z SZYNKĄ I PIECZARKAMI                    
(sos pomidorowy, ser, szynka, pieczarki, oregano)
15,00
18,00
PIZZA SALAMI                                                                 
(sos pomidorowy, salami, szynka, pieczarki, ser, oregano)
15,00
18,00
PIZZA NAPOLI                                               
(sos pomidorowy, szynka, salami, pieczarki, ogórek konserwowy, kukurydza, paryka, ser, oregano)
16,00
18,00
PIZZA WIEJSKA                                                     
(sos pomidorowy, szynka, bekon, cebula, czosnek, papryka, ser, oregano)
17,00
19,00
PIZZA PEPPERONI                     
(sos pomidorowy, pepperoni, cebula, szynka, ser, oregano)
14,50
16,00
PIZZA TEKSAŃSKA                                      
(sos pomidorowy, biała fasola, pomidory, bekon, jajko, sos Salsa Texicana, ementaler)
17,00
19,00
PIZZA DESPERADO                                               
(sos pomidorowy, salami, bekon, pepperoni,chili, ser, oregano)
16,00
19,00
PIZZA JARSKA                                                                 
(sos pomidorowy, pieczarki, papryka, cebula, kukurydza, ser, oregano)
14,00
17,00
PIZZA Z TUŃCZYKIEM                               
(sos pomidorowy, tuńczyk, ogórek konserwowy, pieczarki, cebula, kukurydza, ser, papryka, oregano)
16,50
18,50
PIZZA „ TOSCANIA”                           
(sos pomidorowy, mięso wołowo-wieprzowe, pieczarki, ser, papryka, oliwki zielone, oregano)
17,00
20,00
PIZZAGALLO                                                 
(sos pomidorowy, kurczak, szynka, pieczarki, cebula, kukurydza, ser, oregano)
17,50
20,00
PIZZA TROPICANA                             
(sos pomidorowy, ananas, brzoskwinia, szynka, ser, oregano)
15,00
18,00
PIZZA FARMERSKA                                                        
(sos pomidorowy, kiełbasa, cebula, pieczarki konserwowe, ser)
14,50
18,00
PIZZA SALAMI CON PEPERONI                                   
(sos pomidorowy, salami, peperoni, cebula, pieczarki, jajko, ser, oregano)
16,50
19,00
PIZZA WYRWIGROSZ                                           
(sos pomidorowy, szynka, bekon, salami, papryka, pieczarki, cebula, kukurydza, ser oregano) 
17,50
20,00
PIZZA BROCCOLI                                                  
(sos pomidorowy, szynka, bekon, salami, papryka,brokuły, pieczarki, cebula, kukurydza, ser, oregano)
17,50
21,00
PIZZA CZTERY PORY ROKU                     
(sos pomidorowy, ¼ szynaka z pieczarkami, ¼ salami, ¼ margarita, ¼ farmerska, ser, oregano)
18,00
21,00
PIZZA „ CALZONE” zawijaniec pizza,
(sos pomidorowy, szynka, salami, ser, cebula, pieczarki, papryka, czosnek, oregano)
 -
18,00

do góry do góry